Düğün, Mezuniyet, Nişan, Kına Özel Günlerde Yaşanabilecek Ayakkabı Sorunları için Öneriler

By Liligance 29/02/2020

1-Mümkün oldukça günlük hayatınızda hiç giymediğiniz modellerden uzak durmaya çalışın.

Biz de biliyoruz ki o harika sivri topuklu ya da dolgu topuklu ayakkabılar özenle seçtiğiniz gelinliğin ya da mezuniyet elbisesinin altında harika duracaklar. Elbette topuklu ayakkabılar genel olarak rahatlıklarıyla bilinmeseler de her birimizin yürürken daha rahat ettiği bir topuklu ayakkabı çeşidi vardır. Ayakkabılarınızın içinde daha çok tercih ettiğiniz topuklu ayakkabı modeli hangisiyse onu tercih etmeye yönelmeniz size +1 avantaj sağlayacaktır.

2-Organizasyonun yapılacağı yeri ayakkabı seçerken göz önünde bulundurun.

 

3-Ayakkabı alırken hangi materyalden yapıldığına dikkat edin.

Ayakkabılar doğal ya da yapay pek çok farklı materyalden yapılmakta. Ayakkabıları giymeyi planladığınız düğün, mezuniyet nişan ya da farklı özel günün tarihini göz önünde bulundurun. Deri ayakkabılar terlemeye bağlı olarak ayakları boyayabilirler. Özellikle de koyu renk olanların boyama ihtimali daha yüksek olacaktır.

Bazen de ayakkabılar doğal deri olsa bile modeline bağlı olarak iç astarı polyester gibi yapay materyallerden yapılabilmekte, özellikle sıcak günlerde ayaklarınız fazlasıyla terleyebilir ve istenmeyen koku oluşumuna sebep olabilir.

Kadınlar olarak hayatımızın bir döneminde en az bir kez, o çok severek aldığımız ayakkabımızla sorun yaşamışızdır. Yaşadığımız tecrübelerden yola çıkarak olası sorunlarınız için çok faydalı tedbirler ve öneriler  hazırladık.

Kır düğünlerinde çimenlerin üzerinde bata çıka yürümeye çalışan davetlileri gördünüz mü? Siz de onlardan olmak istemiyorsanız, kum, toprak ya da çimen zeminlerde yapılacak organizasyonlarda sivri topuklu ayakkabı tercih etmeyin. Gözden kaçabilecek başka bir konu ise altı kösele ayakkabıların parke gibi düz zeminlerde kayması. Kösele tabanlı ayakkabılarda sürtünmeyi arttıracak kıvrım, girinti çıkıntılar olmadığından kayar, ayakkabı giyildikçe taban çizilir ve ayakkabının kayganlığı azalır. Bu durumu simüle etmek için tabana zarar vermeden sanki ayakkabı giyilmiş gibi küçük çizikler atabilirsiniz. Bu durum taban ile yer arasında sürtünmeyi arttırarak kaymanızı engelleyecektir.

4-Ayakkabının süslemelerini inceleyin.

Düğün, nişan, kına gecesi gibi özel günlerimizde ışıltılı olmak istiyoruz. Bu ışıltıyı ayakkabılarımızla da yakalamak mümkün. Ancak üzerinden taşları eksilmiş bir ayakkabı şıklığımıza gölge düşürüyor. Ayakkabıları alırken işlenmiş olan taşların hangi yöntemle yerine monte edildiğini inceleyin. Genellikle 3 metod uygulanır, yapıştırma, dikme ya da çakma. Dışı saten kaplı ayakkabılardaki boncuk işlemeleri genellikle dikilir. Dikme ve çakma yöntemleri yapıştırmaya göre daha uzun ömürlü olsa da bu yapıştırılmış taşların birkaç kullanım sonrası düşeceği anlamına gelmez.

Son dönemde ayakkabılara, ayakkabı tokası eklenerek de kıyafetinize ışıltı eklemek bir seçenek. Bu durumda aksesuarın ayakkabıya takıldığı aparatın ayağınızı rahatsız etmeyeceğinden emin olun.

5-Çorapla ya da çorapsız giyeceğinize karar verin.

Ayakkabıyı ince bir çorapla giymek genellikle sizin için avantaj yaratacak bir durum olur çünkü çorap ayakkabı ve ayağınız arasında sürtünmeyi azaltarak, ayağınızı tahriş olmaktan korur. Giyeceğiniz elbiseyi ayakkabı alışverişinden önce seçmiş olduğunuzu düşüyoruz. Elbisenize göre çorap giyip giymeme kararı sizin. Günümüzde varlığı belli olmayan çok ince külotlu çoraplar ve burnu açık ayakkabılarla rahatlıkla giyilebilen burnu açık külotlu çoraplar mevcut. Çorapla giymeye karar verirseniz, giyeceğiniz çorabı ya da onun kalınlığında başka bir çorabı ayakkabı alışverişinde yanınızda götürürseniz çok iyi olur böylece nasıl göründüğünü ve ayağınızın rahatlığını önceden görebilirsiniz.

6-Bir küçük bir büyük ayakkabı numarasını deneyin.

Özellikle sıklıkla giydiğinizden farklı model bir ayakkabı satın alıyorsanız, ayakkabı numaranızın bir altını ve bir üstünü de deneyin. Ayakkabılar standart olarak ayak uzunluğunuza göre yapılırlar ancak ayakların farklı bölgeleri kalın ya da ince olabilir bu durum da özellikle burnu dar olan ayakkabılarda bir büyük numara alma ihtiyacı doğurabilir.

7-Ayakkabıları çift olarak deneyin.

Ayakkabıları çift olarak deneyin ve mutlaka birkaç adım atın. Genellikle bilinen ama uygulamada sıklıkla unutulan bir durumdur.  Ayakkabıların tersine ayaklarımızın ikisi de birebir aynı değildir çoğu zaman bu sebeple daha küçük olan ayağınıza denediğiniz ayakkabı diğer ayağınız için aynı rahatlıkta olmayabilir.Özellikle sıklıkla giydiğinizden farklı model bir ayakkabı satın alıyorsanız, ayakkabı numaranızın bir altını ve bir üstünü de deneyin. Ayakkabılar standart olarak ayak uzunluğunuza göre yapılırlar ancak ayakların farklı bölgeleri kalın ya da ince olabilir bu durum da özellikle burnu dar olan ayakkabılarda bir büyük numara alma ihtiyacı doğurabilir.

8-Aldığınız ayakkabıyı tekrar tekrar kontrol edin.

İdeal ayakkabıyı bulana kadar çok sayıda ayakkabı deneyeceksiniz. Etrafta birden fazla çift ayakkabı olacak ve bazıları aynı model ve renkte olacak. İstediğiniz ayakkabıyı bulmanın sevinciyle bir an evvel kasaya koşup yeni ayakkabılarınıza kavuşmak isteyeceksiniz biliyoruz. İşte bu noktada yapılması gereken çok kritik bir kontrol var, ayakkabıları kasaya götürürken ikisinin de aynı numara olduğundan emin olmak. Kasadaki görevliler kutuya koymadan önce genelde bu kontrolü yaparlar ancak onların da atlayabileceğini düşünerek siz götürdüğünüz ayakkabıların aynı model, renk ve numarada olduğunu mutlaka kontrol edin. Hatta bir kere de ödemeyi yaptıktan sonra elinizdeki kutuda hangi ayakkabıların olduğunu kontrol edin. Böylelikle eve döndüğünüzde kötü bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz.

9-Ayakkabıları giymeyi planladığınız günden önce giyerek ayağınızın şeklini almasını sağlayın.

Bu konu sadece daha az rahat ayakkabılar için değil, spor ayakkabılar için bile geçerli bir husus. Ayakkabı deri gibi doğal bir materyalden yapılmış bile olsa uzun süreli giymeden önce kısa yürüyüşlerde giyerek açılması ve ayağın şeklini alması sağlanırsa çok daha rahat bir kullanım sağlayacaktır. Evin içinde ayakkabıyı giymek ayakkabının rahatlamasına yardımcı olur ama sokaklar evimizin parkeleri kadar düz olmadığından yürüyüş alıştırmasını imkanınız varsa dışarıda yapmanızı tavsiye ederiz.

Kraliçe Elizabeth’in ayakkabılarını ondan önce giyerek ayakkabının rahatlamasını sağlayan çalışanları olduğunu biliyor muydunuz?

10-Ayakkabıyı daha rahat hale getirin.

Özellikle yüksek topuklu ayakkabılarda parmakların öne doğru kayması kaçınılmaz bir durum. Burnu açık ayakkabılarda parmakların açıklıktan dışarı taşmasıyla şıklığımız bozulurken, kapalı ayakkabılarda parmaklarımızın üst üste binmesine neden olarak bize acı veriyor. Ayakkabıların içine konulan silikon ayak kaydırmazlık pedleri var. Bunları deneyebilirsiniz. Akılda tutulması gereken bir nokta, bu pedlerin de bir kalınlığı var ve ayakkabının içine bunu koyduğunuzda alan daralacak, özellikle ince burunlu ayakkabılar ayağınızı sıkabilir. Bu pedleri kullanmayı düşünüyorsanız giymeyi planladığınız günden önce evde deneyin ve sizin için en rahat olanı bulun.