By Liligance 19/06/2020

Özgün Gelin Saç Aksesuarları

Yurtdışında sıkça rastladığımız, ülkemizde ise daha az bilinen bazı gelin saç aksesuarı modellerini araştırdık. Belki bazılarını siz de duydunuz, "fascinator", "birdcage veil" tam olarak nasıl parçalar için kullanılan terimler merak ediyorsanız yazımızı okuyun.

“ Fascinator” terimi farklı bir saç aksesuarı arayışındaysanız mutlaka karşınıza çıkmıştır. Fascinator için küçük şapka diyebilirz. Şapka giyilmesi zorunlu olan resmi davetlerde günümüzde kadınların şapka yerine kullandıkları başa takılan, genelde tüy, boncuk ya da çiçeklerle süslenmiş saç aksesuarı olarak tanımlanıyor. İngiliz sosyetesine dair herhangi bir resmi davet fotoğrafında mutlaka kadınların başlarına taktıkları birbirinden farklı tasarıma sahip şapkalar dikkatinizi çekmiştir.

 

Bu küçük şapkalar gelinlere özel olarak mini kuş kafesi duvaklarla birlikte tasarlanıyor. Siz duvaksız bir şapka tercih ederseniz ayrıca kuş kafesi duvak da alıp ikisini kombinleyebilirsiniz. Nikahta duvaklı, nikah merasiminden sonra da duvaksız olarak aksesuarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu tarz bir aksesuar sade bir nikah merasimi ya da kokteyl için uygun olabilir.

 

 

 

 

Düğünde bu tarz bir aksesuar kullanmak isterseniz nasıl bir stille tamamlamalısınız?

"Fascinator" Nedir?

Hazır yeri gelmişken hemen “birdcage veil”den bahsedelim. Bu tip duvakları ilk kez 1940’larda 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kumaş kıtlığı sırasında ortaya çıktı.

Kuş kafesi duvaklar boylarına göre genelde 3 gruba ayrılıyorlar. Sadece gözleri kapatanlar, bunlar aynı zamanda “bandeau veil” olarak da karşınıza çıkar. Burnun hemen altında bitenler ve son olarak yüzü tamamen kapatarak çene altında bitenler. Kuş kafesi duvaklar genelde küçük bir tarak yardımıyla saçınıza tutturulur. Başınızın tam tepesine yerleştirebileceğiniz gibi, dilerseniz başınızın yan taraflarına takarak da kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

Bu tarz duvakların çıkışı 16.yy’a dayanıyor. 1920-1930 yılları arasında ise yeniden popülerleştiklerini görüyoruz.  Juliet Cap adından da anlaşılacağı üzere başınızı kaplayan dantel ya da dülden bir kep, bazı modelleri tel bir tül parçasınının iki yandan dikilerek başa oturtulmasıyla yapılırken bazıları tamamen bağımsız bir şapka şeklinde yapılıyor.Dantel,saten ve ipek gibi kumaşlarla birleşerek çok romantik bir stil oluşturuyorlar. Daha sıradışı herkeste görülmemiş bir tarz arıyorsanız. Juliet cap tam size göre.

 

 

 

 

"Birdcage veil" Kuş kafesi duvak ya da vualet duvak Nedir?

"Juliet Cap" Nedir?